Thursday, 27 December 2012

Η Αθήνα των καυσόξυλων

Η Αθήνα των καυσόξυλων

Mετά από σαράντα χρόνια το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίζεται και πάλι στον Αττικό ουρανό. Ήταν πάλι τη δεκαετία του '70 που είχε παρατηρηθείσ την Αθήνα αυτή η ατμόσφαιρα.

Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου οδήγησε τους περισότερους κατοίκους των Αθηνών να στραφούν στα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν και μάλιστα να χρησιμοποιούν πάσης φύσης ξύλα.

Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός νέφους ιδιαίτερα επιβλαβούςγια την υγεία μας. Πολλοί από τους ρύπους που εκλύονται έχουν κατηγορηθεί ακόμη και ως καρκινογόνοι.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν, δημιουργώντας ένα τόσο πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, που θύμιζε το Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ΄50, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ατμόσφαιρα έφτασαν τα 174 μg/m3. Στο Μαρούσι ακόμη και τα 189 στη Λυκόβρυση, ξεπερνώντας κατά πολύ την οριακή τιμή ημέρας των 50 μg/m3 (η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο).

Και όλα αυτά γιατί οι πολίτες όπως είναι λογικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην, χωρίς προηγούμενο, υψηλή τιμή του πετρελαίου και αναγκάζονται να καίνε ο,τι πιο οικονομικό ή άλλο ξύλο βρουν στα τζάκια τους.

Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και να ληφθούν τώρα μέτρα για τις σοβαρές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης.

Πρόκειται σαφώς για ένα οργανωμένο σχέδιο:
Αρχικά έκαναν απρόσιτο το πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύοντας την τιμή του μέσω της εξίσωσης του φόρου.

Μας ανάγκασαν να στραφούμε σε τζάκια και ξυλόσομπες και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουμε από τις βλαβερές συνέπειες της αιθαλομίχλης που έχει καλύψει την Αθήνα και όχι μόνο.

Και στο τέλος, και λιγότερα έσοδα από την φορολόγηση του πετρελαίου μάζεψε το κράτος λόγω μειωμένης ζήτησης, και την Ελλάδα έκαναν θάλαμο αερίων!

 
 

xcx

Friday, 21 December 2012

Best Photobombs of 2012

Σε «ζωντανή» μετάδοση το… τέλος του κόσμου

Με αφορμή τα σενάρια καταστροφής του πλανήτη την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, η Slooh Space Camera, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρότζεκτ που έχει να κάνει με τη «ζωντανή» μετάδοση του διαστήματος από σήμερα μέχρι την ημέρα της συντέλειας.
Τα δωρεάν webcasts, θα δώσουν την δυνατότητα στο καθένα να παρατηρήσει την οποιαδήποτε «ύποπτη» κίνηση αστεροειδών ή άλλων αντικειμένων που, σύμφωνα με την προφητεία των Maya, θα συγκρουστούν με τον πλανήτη μας.
Η NASA ωστόσο έχει διαψεύσει το συγκεκριμένο σενάριο και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που εξηγεί γιατί ο κόσμος μας δεν καταστράφηκε. Η Slooh Space Camera όμως θέλει να δώσει στο καθένα τη δυνατότητα να δει με τα μάτια του τη διαστημική δραστηριότητα εκείνη την ημέρα.
Ο Bob Berman, αρθρογράφος του περιοδικού Astronomy, που θα συμμετάσχει στη διαδικασία δήλωσε πως «ενεργούμε ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κυβέρνηση, και για να πείσουμε και αυτούς που νομίζουν ότι πρόκειται για μία παγκόσμια συγκάλυψη της επερχόμενης καταστροφής, δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε ένα να παρακολουθήσει τους άλλους πλανήτες και τις ελλειπτικές τροχιές για οτιδήποτε παράξενο».
Για όποιον ενδιαφέρεται η Slooh έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το πρόγραμμα των ζωντανών αναμεταδόσεων του διαστήματος κατευθείαν από αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο.


http://www.aniwthoi.net/2012/12/blog-post_9021.html

xcx

Thursday, 13 December 2012

Σύγχρονο Πεντοζάλι

 Κι επειδή είμαι ακόμα σε Omega Vibes mood, ορίστε και κάτι τέλειο που ανακάλυψα τυχαία χθες.  Τέλειο. Πάμε Κρήτη!!!



 xcx

Πατρίδα (Omega Vibes)

Ψάχνοντας κομμάτια των Omega Vibes σήμερα το πρωί, ανακάλυψα πολύ ωραία τραγούδια. Και συνειδητοποίησα ότι πολλά από αυτά αναφέρονται στην Πατρίδα. Γενικότερα πολλοί καλλιτέχνες έχουν γράψει και εκτελέσει τραγούδια που αναφέρονται σ'αυτό το θέμα. Ιδιαίτερα πατριώτισσα δεν είμαι, υπό την άποψη ότι αγαπώ και τιμώ τη χώρα μου απεριόριστα, αλλα δε θεωρώ οποιοδήποτε άλλο λαό κατώτερο ή οποιοδήποτε άλλο τόπο λιγότερο όμορφο.

Θα παραθέσω όμως μερικά από τα τραγούδια που μιλούν για την πατρίδα γενικότερα και ειδικότερα, τα οποία βρήκα μέσω του D.N.A., των Omega Vibes.



Φοβερό κομμάτι με απλούς στίχους...

DNA
κάθε Βαλκάνιο στο λέει
Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη
θα 'ναι Βυζάντιο ξανά






xcx

TOP 10 Scare Pranks of 2012



xcx

Sunday, 9 December 2012

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια!!!

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο
Υπό τον κλοιό έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται όλη η χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου.

Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε από τη δυτική Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους είναι έντονες και τις χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και τα βορειοδυτικά ημιορεινά, ενώ έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Η εμφάνιση του χιονιά στα ορεινά των Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης, έχει οδηγήσει 22 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και των προαναφερόμενων Δήμων να επιχειρούν ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του Νομού.

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανά Αστυνομική Διεύθυνση, έχει ως εξής:

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:

Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 34ο χλμ. έως 54ο χλμ.
Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας από 30ο χλμ έως 45ο χλμ.
Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου από 24ο χλμ. έως 43ο χλμ.

Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:

Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς– Φλώρινας, (μέσω Βιτσίου) από το 12ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς– Ιωαννίνων, ( μέσω Νεστορίου) από το 35οχλμ. έως το 46ο χλμ.

Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στο κατωτέρω τμήμα του οδικού δικτύου

Στην εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων, από το 73ο χλμ έως το 97ο χλμ

Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:

Στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, (μέσω Βιτσίου) από το 20ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
Στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής, από το 10ο χλμ. έως το 15ο χλμ


http://www.pinnokio.gr/arthro/EPESAN-TA-PRWTA-XIONIA?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

xcx

Saturday, 8 December 2012

10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!

 Οι επιστήμονες και οι ερευνητές διαρκώς ανακαλύπτουν νέα πράγματα στον πλανήτη Γη – αλλά και έξω από αυτόν! Η λίστα με τις περίεργες, απροσδόκητες αλλά και παράξενες αυτές ανακαλύψεις περιλαμβάνει από ζώα και θαλάσσια είδη μέχρι πλανήτες και στοιχεία για αρχαίους πολιτισμούς που προκαλούν εντύπωση και παραξενεύουν με την ύπαρξή τους. Πάντως εμπλουτίζουν και με το παραπάνω τις γνώσεις μας και ανοίγουν νέους δρόμους για περαιτέρω ανακαλύψεις.

10. King size κροκόδειλος!

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Με μήκος που φτάνει τα 6,17 μέτρα, ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού που βλέπετε είναι επίσημα από τον Ιούλιο ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Πιάστηκε στις Φιλιππίνες και ζει πλέον στο Bunawan Eco-Park and Research Centre.

9. Ζάχαρη στο Διάστημα

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Οι αστρονόμοι έκαναν μια γλυκιά ανακάλυψη: Απλά μόρια σακχάρου που επιπλέουν στον αέρα γύρω από ένα αστέρι περίπου 400 έτη φωτός μακριά υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «ζάχαρη» αναφερόμενοι σε οργανικά μόρια γνωστά ως υδατάνθρακες, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, και οξυγόνο.

8. Νέος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα;

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Ένας ακόμη ανεξερεύνητος πλανήτης θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από τις σκοτεινές παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο. «Πολύ μακριά για να εντοπιστεί από τα τηλεσκόπια, ο  πλανήτης φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του… διαταράσσοντας τις τροχιές των λεγόμενων δακτυλίων του Kuiper (μικρά παγωμένα σώματα – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πλανητών-νάνων που βρίσκονται πέρα ??από την τροχιά του Ποσειδώνα)», δήλωσε ο Rodney Gomes, αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

7. Το «σωματίδιο του Θεού»

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Τον Ιούλιο, δύο ξεχωριστές ομάδες που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) ανέφεραν ότι ήταν περισσότερο από το 99% βέβαιοι ότι ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs, γνωστό και ως το «σωματίδιο του Θεού» – ή τουλάχιστον ένα ολοκαίνουργιο σωματίδιο ακριβώς εκεί που αναμένεται να είναι το μποζόνιο.

6. «Άγνωστος» κόσμος στην Ανταρκτική

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Μια φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με ένα υποβρύχιο ρομπότ ανακάλυψε πεταλίδες, καβούρια, ανεμώνες και ένα χταπόδι, τα περισσότερα από τα οποία είναι άχρωμα και ζουν στο απόλυτο σκοτάδι, σε βάθος 2.400 μέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό.

5. Σύστημα εννέα πλανητών

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου, το HD 10180, ένα άστρο σαν τον ήλιο στον νότιο αστερισμό HYDRUS, μπορεί να έχει μέχρι και εννέα πλανήτες σε τροχιά, κερδίζοντας στα… σημεία τους οκτώ επίσημους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

4. Νέο είδος πιθήκου στο Περού

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Ένα νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο από μια ομάδα Μεξικανών επιστημόνων στο Περού, άγνωστης βιοποικιλότητας.

3. Αμφίβια χωρίς άκρα

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Δεν είναι σκουλήκια ούτε φίδια. Είναι αμφίβια χωρίς έκρα και εντελώς νέα για την επιστήμη. Ανακαλύφθηκαν στη βορειοανατολική Ινδία και ανήκουν σε μια μυστηριώδη ομάδα ζώων που ονομάζεται caecilians, ενώ αποτελούν μια ολοκαίνουργια ομάδα αμφιβίων.

2. Το μυστηριώδες ημερολόγιο των Μάγια

perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια απίθανη τοιχογραφία γεμάτη με αριθμούς που βοηθούσαν τους ανθρώπους να υπολογίζουν το χρόνο. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια θεωρείται το ακριβέστερο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της καταστροφής του κόσμου το Δεκέμβριο του 2012, ο χρόνος δείχνει να συνεχίζεται και στο μέλλον…

1. Ο «Ναός του Ήλιου» των Μάγια
perierga.gr - 10 σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2012!
Ο ναός των Μάγια στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, πιο δημοφιλή ανακάλυψη του 2012, αποκαλύπτει πολλά στοιχεία σχετικά με τη βασιλεία των Μάγια, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Αζτέκους και τους Ίνκας αποτελούσε μια χαλαρή δυνάθροιση πόλεων-κρατών.


http://www.pinnokio.gr/arthro/10-shmantikes-anakalypseis-poy-eginan-to-2012?mayalso=1

xcx

Σουβλάκι Vs. Καλαμάκι

σουβλάκι το [...] μικρά κομμάτια κρέατος περασμένα σε μικρή και λεπτή βέργα (σε μικρή σούβλα) για να ψηθούν: Ψήνω σουβλάκια στα κάρβουνα. Mια μερίδα ~. [μσν. σουβλάκι < σούβλ(α) -άκι] (ΛΚΝ).

σουβλάκι (το) [...] 1. (α) ξύλινη ή μεταλλική λεπτή και μικρού μήκους βέργα που χρησιμοποιείται ως σούβλα (β) μικρή σούβλα 2. φαγητό παρασκευασμένο από κρέας ή περισσότερα υλικά κομμένα σε μικρά κομμάτια (συνήθ. κύβους) και περασμένα σε λεπτή και μικρού μήκους ξύλινη βέργα (καλαμάκι) ή σε μικρή σούβλα• ψήνονται στη σχάρα ή σε γκριλ και προσφέρονται σκέτα ως ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο με συμπληρωματικό γαρνίρισμα: σουβλάκια με θαλασσινά || ~ κοτόπουλο / ξιφία || ~ ξυλάκι / καλαμάκι 3. πρόχειρο φαγητό από κομμάτια κρέατος (ψημένα με τον παραπάνω τρόπο) ή από γύρο (βλ.λ.) ή από μπιφτέκι τοποθετημένο μέσα σε μικρή στρογγυλή πίτα μαζί με άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι κ.λπ.: ~ με διπλή πίτα / απ' όλα κομπλέ, δηλ. με όλα τα συνοδευτικά) / χωρίς κρεμμύδι. [ETYM. μεσν., υποκ. τού σούβλα] (ΛΝΕΓ2).

καλαμάκι το YΠOKOP 1. μικρό καλάμι. 2. μικρός πλαστικός ή γυάλινος σωλήνας με τον οποίο ρουφούν ένα υγρό: Πίνω την πορτοκαλάδα / το γάλα / τον καφέ με το ~. [...] (ΛΚΝ).

καλαμάκι (το) [...] 1. (α) το μικρού μεγέθους καλάμι (β) μακρόστενο αιχμηρό και λεπτό ξυλάκι στο οποίο περνιούνται κομμάτια κρέατος (συχνά και λαχανικών) για ψήσιμο σε σχάρα (γ) (συνεκδ.) κρέας που ψήνεται στη σχάρα περασμένο σε ξυλάκι: ~ με πίτα 2. (συνήθ.) λεπτό, πλαστικό σωληνάκι για την πόση χυμών, αναψυκτικών, ποτών κ.λπ. [...] (ΛΝΕΓ2).

Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές στα προαναφερθέντα ερμηνεύματα των λημμάτων σουβλάκι και καλαμάκι στα δύο λεξικά, το ΛΚΝ και το ΛΝΕΓ2, αντικατοπτρίζουν τις γλωσσικές διαφορές μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας ως προς τη χρήση των αντίστοιχων λέξεων. Αφενός, στη Θεσσαλονίκη η λέξη σουβλάκι χρησιμοποιείται με τη σημασία του γνωστού εδέσματος από μικρά κομμάτια κρέατος κτλ. Επίσης, η λέξη καλαμάκι σημαίνει είτε το μικρό καλάμι είτε το καλαμάκι του φραπέ κτλ. Αφετέρου, στην Αθήνα σουβλάκι σημαίνει επιπλέον και το γνωστό έδεσμα με πίτα και κρέας, γύρο ή μπιφτέκι και με άλλα συνοδευτικά υλικά ως γέμιση. Επίσης, η λέξη καλαμάκι δηλώνει το ξυλάκι από το σουβλάκι και, συνεκδοχικά, το ίδιο το κρέας.

Μερικοί Θεσσαλονικείς και Αθηναίοι συχνά περιπαίζουν οι μεν τους δε για τα διαφορετικά αυτά γλωσσικά στοιχεία της κάθε πλευράς. Αν βάλει κανείς στο google λέξεις-κλειδιά όπως σουβλάκι και καλαμάκι, θα ανακαλύψει έντονες συζητήσεις με εκατέρωθεν αρνητικά, ειρωνικά κτλ. σχόλια. Τα αίτια της αντιδικίας αυτής χονδρικά είναι δύο, ένα γενικό και ένα ειδικό. Γενικά, αντιμετωπίζεται με προκατάληψη οτιδήποτε διαφορετικό, φυσικά όχι μόνο σε επίπεδο γλώσσας. Συνήθως θεωρεί κάποιος κανονικό γλωσσικό στοιχείο ό,τι έχει συνηθίσει να λέει και να ακούει ο ίδιος και απόκλιση από τον κανόνα όποιο στοιχείο της γλώσσας (λεξιλογικό, συντακτικό, σημασιολογικό κ.ά.) δεν του είναι οικείο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το «τυλιχτό» σουβλάκι. Μπορεί κανείς να παραγγείλει το συγκεκριμένο έδεσμα στη Θεσσαλονίκη και ως σάντουιτς, πράγμα που ξενίζει τους Αθηναίους, ενώ στην Αθήνα και ως σουβλάκι, κάτι που παραξενεύει τους Θεσσαλονικείς. Ειδικότερα, στην αντιδικία μεταξύ κατοίκων των δύο πόλεων ως προς τις γλωσσικές τους διαφορές στα ονόματα των φαγητών και σε άλλες περιπτώσεις παίζει ρόλο και η γλωσσολογική άγνοια των περισσότερων συνομιλητών, η άγνοιά τους για τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξης της γλώσσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι ανήκουν στην καθεμιά από τις δύο πλευρές συχνά ισχυρίζονται ότι εκείνοι μιλάνε σωστά και οι άλλοι εσφαλμένα. Για παράδειγμα, οι Θεσσαλονικείς συνήθως ασκούν αρνητική κριτική για σημασίες και χρήσεις των λέξεων σουβλάκι και καλαμάκι στην Αθήνα -εν συνεχεία, θα δούμε γιατί δεν στέκουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά και οι Αθηναίοι πολλές φορές αξιολογούν αρνητικά λ.χ. διάφορα ιδιωματικά στοιχεία που ανήκουν στα βόρεια ιδιώματα και χρησιμοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, όπως η γνωστή σύνταξη με λες αντί για μου λες της Κοινής Νέας Ελληνικής. Δεν γνωρίζουν ότι η γλωσσολογία δεν αξιολογεί αρνητικά τα διαλεκτικά ή τα ιδιωματικά στοιχεία μιας γλώσσας, αγνοούν ότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό, επιστημονικό, γλωσσολογικό κριτήριο για μια τέτοια, αρνητική αξιολόγηση. Φυσικά, συνήθως αντιμετωπίζονται με προκατάληψη όλα τα στοιχεία που αποκλίνουν από την Κοινή Νέα Ελληνική, δηλ. όχι μόνο των βορείων ιδιωμάτων -πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο. Προκατειλημμένος για διαλεκτικά ή ιδιωματικά στοιχεία μπορεί να είναι ένας ομιλητής της Κοινής Νέας Ελληνικής μη εξοικειωμένος με αυτά. Αλλά και ένας ομιλητής μιας διαλέκτου ή ενός ιδιώματος μπορεί να είναι προκατειλημμένος για γλωσσικά στοιχεία μιας άλλης διαλέκτου ή ενός άλλου ιδιώματος.

Βασικός σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να αποδειχθεί ότι τα επιχειρήματα που επικαλούνται μερικοί Θεσσαλονικείς σχετικά με τη χρήση των λέξεων σουβλάκι και καλαμάκι στην Αθήνα είναι αβάσιμα. Τις τελευταίες μέρες ανέτρεξα σε διαδικτυακές συζητήσεις και κατέγραψα στοιχεία σχετικά με το συζητούμενο θέμα, τα οποία θα παραθέσω ακολούθως. Να διευκρινίσω ότι κάθε άλλο παρά με ενοχλεί το χιούμορ με το οποίο μερικές φορές αντιμετωπίζονται αυτές οι γλωσσικές διαφορές. Μου φαίνονται λ.χ. πολύ αστείες μερικές δημοσιευμένες φωτογραφίες όπου μέσα σε ένα «τυλιχτό» σουβλάκι έχει τοποθετηθεί ένα καλαμάκι του φραπέ. Δεν με πειράζουν αυτά τα αστεία. Με ενοχλεί η εσφαλμένη εντύπωση που έχουν μερικοί Θεσσαλονικείς ότι οι Αθηναίοι δεν μιλάνε σωστά στην περίπτωση των επίμαχων ονομάτων μερικών φαγητών.

Ορισμένοι Θεσσαλονικείς προβάλλουν το έωλο επιχείρημα ότι η λέξη σουβλάκι σημαίνει μόνο «σουβλισμένα κομμάτια κρέατος σε ξυλάκι», άρα ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη λέξη για το «τυλιχτό», για το έδεσμα με την πίτα και τη γέμισή της δηλ. Απευθυνόμενοι στους Αθηναίους αναρωτιούνται μάλιστα σχετικά με το τυλιχτό σουβλάκι: «πού την είδατε τη μικρή σούβλα;». Μα εδώ πρόκειται απλούστατα για επέκταση της αρχικής σημασίας της λέξης σουβλάκι. Το προαναφερθέν επιχείρημα δηλώνει τη μη αποδεκτή γλωσσολογικά σύγχυση συγχρονίας και διαχρονίας. Σε συγχρονικό επίπεδο, σουβλάκι στην Αθήνα σημαίνει και το «τυλιχτό», αυτό με την πίτα. Στην περίπτωση του «τυλιχτού» έχει ξεχαστεί η έννοια του «σουβλίζω» και η λέξη σουβλάκι δηλώνει πλέον και το έδεσμα με την πίτα. Χρόνια τώρα με αυτήν κυρίως τη σημασία λέγεται η λέξη σουβλάκι στην Αθήνα και τον Πειραιά. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείται ο όρος καλαμάκι, για να γίνει η αντιδιαστολή με το «τυλιχτό». Η γλώσσα είναι μέσο επικοινωνίας και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα στη μεταξύ μας συνεννόηση. Επαναλαμβάνω ότι αναφερόμενοι στο λεγόμενο τυλιχτό σουβλάκι έχουμε ήδη ξεχάσει την έννοια του σουβλίσματος. Όσο για τη μικρή σούβλα, πουθενά δεν την είδαμε στο τυλιχτό σουβλάκι. Το υποκοριστικό του ουσιαστικού σούβλα στη Νέα Ελληνική είναι σουβλίτσα και όχι σουβλάκι, όπως ήταν στη Μεσαιωνική. Σουβλάκι σημαίνει ένα Α έδεσμα και, με σημασιολογική επέκταση, ένα Β έδεσμα.

Σχετικά με αυτήν τη μεταβολή της σημασίας, μια εύλογη υπόθεση είναι ότι τα κομματάκια κρέατος, που κάποτε λέγονταν σουβλάκι, έδωσαν αυτήν την ονομασία τους στο έδεσμα με την πίτα, αφού αποτέλεσαν τη γέμισή της μαζί με συνοδευτικά. Είναι εύλογο να υποθέσουμε δηλ. ότι η σημασιολογική μεταβολή βασίστηκε στη σχέση περιέχοντος-περιεχομένου. Σημειώνω παρενθετικά το εξής σχετικό παράδειγμα: το ρολόι του Πειραιά ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο στέγαζε το δημαρχείο της πόλης και κατεδαφίστηκε επί δικτατορίας (είναι το κτίριο που φαίνεται στην απρόμαυρη φωτογραφία, στην κορυφή της σελίδας του ιστολογίου, κάτω από τον τίτλο Περιγλώσσιο!). Στον πύργο του κτιρίου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είχε τοποθετηθεί πράγματι ένα ρολόι, που έδωσε την ονομασία του σε όλο το κτίριο. Όταν ένας Πειραιώτης έλεγε ότι πηγαίνει στο ρολόι, δεν εννοούσε φυσικά τη συσκευή αλλά το κτίριο. Και όταν λέμε ότι γκρέμισαν το ρολόι, εννοούμε φυσικά ότι κατεδάφισαν το κτίριο. Ρολόι δηλ. σήμαινε όλο το κτίριο και όχι μόνο το ρολόι που υπήρχε στον πύργο του κτιρίου. Για την ερμηνεία της σημασιολογικής μεταβολής της λέξης σουβλάκι ας μην επεκταθούμε σε άλλες υποθέσεις, που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, και ας κρατήσουμε το μόνο βέβαιο: ότι δηλ. εδώ πρόκειται για επέκταση της σημασίας μιας λέξης.

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί μια ανακολουθία. Μερικοί Θεσσαλονικείς αντιδρούν στη χρήση της λέξης σουβλάκι με μια νέα σημασία, ενώ, χωρίς να το συνειδητοποιούν, και οι ίδιοι χρησιμοποιούν λέξεις με επέκταση των αρχικών τους σημασιών. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα: ονομάζουν σάντουιτς -και καλά κάνουν- και το έδεσμα με την πίτα, ενώ αρχικά σάντουιτς ήταν μόνο αυτό με το ψωμί (εδώ μπορεί να δει κανείς την ετυμολογία της λέξης -ο Άγγλος κόμης που πρώτος παρασκεύασε το σάντουιτς θα χρησιμοποίησε ψωμί και όχι πίτα). Αλλά και η ίδια η σημασία «μικρά κομμάτια κρέατος περασμένα σε μικρή και λεπτή βέργα (σε μικρή σούβλα) για να ψηθούν» (ΛΚΝ, λήμμα σουβλάκι), η οποία είναι αποδεκτή από όλους στη Θεσσαλονίκη, και αυτή ακόμη αποτελεί επέκταση της σημασίας που είχε το σουβλάκι στους μεσαιωνικούς χρόνους. Ενώ ήταν τότε υποκοριστικό του σούβλα, σήμαινε δηλ. «μικρή σούβλα», σήμερα δηλώνει είδος φαγητού. Όταν ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης λέει σήμερα ότι έφαγε σουβλάκι, προφανώς εννοεί ότι έφαγε «μικρά κομμάτια κρέατος περασμένα σε μικρή και λεπτή βέργα (σε μικρή σούβλα) για να ψηθούν» και όχι βέβαια ότι έφαγε μια «μικρή σούβλα».

Ένα δεύτερο επιχείρημα που έχει διατυπωθεί από Θεσσαλονικείς αφορά τη χρήση της λέξης καλαμάκι στην Αθήνα και είναι επίσης αβάσιμο. Έχει υποστηριχθεί λοιπόν ότι κακώς το καλαμάκι δηλώνει τη σημασία 1β του ΛΝΕΓ2, γιατί καλαμάκι είναι αυτό για τον φραπέ! Όποιοι επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη γλωσσολογία (μολονότι αναπτύσσουν γλωσσικά θέματα γράφοντας μάλιστα μερικές φορές μακροσκελέστατα κείμενα στο διαδίκτυο, γνωστά και ως σεντόνια!). Συνηθισμένο γλωσσικό φαινόμενο είναι η πολυσημία, σύμφωνα με την οποία μια λέξη ή φράση δηλώνει περισσότερες από μία σημασίες σε διαφορετικά συμφραζόμενα. Φαίνεται επίσης ότι δεν ανατρέχουν σε πηγές γλωσσικής πληροφόρησης, όπως είναι τα λεξικά. Με απλό ξεφύλλισμα ενός λεξικού διαπιστώνεται ότι οι λέξεις μιας γλώσσας κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με περισσότερες από μία σημασίες. Επομένως, τι επιχείρημα είναι αυτό που προβάλλεται; Επειδή η λέξη καλαμάκι σημαίνει «λεπτό, πλαστικό σωληνάκι για την πόση χυμών, αναψυκτικών, ποτών κ.λπ.», δεν μπορεί τάχα να δηλώσει και το «μακρόστενο αιχμηρό και λεπτό ξυλάκι στο οποίο περνιούνται κομμάτια κρέατος (συχνά και λαχανικών) για ψήσιμο σε σχάρα»; Δεν μπορεί δηλ. μια λέξη να έχει δύο, τρεις, δέκα ή και περισσότερες σημασίες;

Ένα ερώτημα είναι πώς η λέξη καλαμάκι, που αρχικά δήλωνε μόνο τη σημασία 1α του ΛΝΕΓ2, έφτασε να δηλώνει και την 1β του ίδιου λεξικού, τουλάχιστον στην Αθήνα. Οι παλαιότεροι (βλέπε περισσότερα παρακάτω, στο πρώτο σχόλιο) μας πληροφορούν ότι άλλοτε τα μικρά κομμάτια κρέατος που αποτελούν το σουβλάκι ήταν περασμένα σε καλαμάκι, τμήμα στελέχους του φυτού καλάμι. Επομένως, έτσι ερμηνεύεται ιστορικά το καλαμάκι. Αλλά ακόμη και αν δεν είχε ιστορική βάση αυτή η εξήγηση, και πάλι δεν θα ήταν αυθαίρετη η χρήση της λέξης καλαμάκι από τους Αθηναίους, για να δηλωθεί το σημερινό ξυλάκι. Για να έχει επικρατήσει η χρήση αυτή, σίγουρα έχει κάποια λογική. Θα μπορούσε λ.χ. να υποστηριχθεί ότι το ξυλάκι από το σουβλάκι λέγεται καλαμάκι λόγω του μακρόστενου σχήματός του. Παρομοίως, η λέξη καλάμι, εκτός από την καλαμιά, το στέλεχος του φυτού καλάμι, σημαίνει και το αντικνήμιο, το μπροστινό οστό της κνήμης (λ.χ. μου έδωσε / έριξε κλοτσιά στο καλάμι). Πάντως, με βάση την πληροφορία που δίνουν οι παλαιότεροι και προαναφέραμε, το καλαμάκι εξηγείται ιστορικά από το φυτό καλάμι, όπως άλλωστε και το σουβλάκι (και το τυλιχτό!) από τη σούβλα. Ωστόσο, για τη μελέτη του θέματος δεν αρκεί η εν λόγω λαογραφική μαρτυρία, αφού θα πρέπει να ερευνηθεί από πότε άρχισε να λέγεται η λέξη καλαμάκι με τη συγκεκριμένη σημασία. Εν ολίγοις, από τη μια τα πρώτα ξυλάκια για σουβλάκια φτιάχνονταν από καλάμια, από την άλλη το καλάμι / καλαμάκι μεταφορικά δηλώνει μακρόστενα πράγματα, πρέπει επομένως να ερευνηθεί ο ρόλος του ενός και του άλλου στοιχείου στη σημερινή χρήση της λέξης.

Σχετικά με το καλαμάκι, αξιοσημείωτο είναι ένα ακόμη αβάσιμο επιχείρημα που έχει διατυπωθεί στα πλαίσια διαδικτυακών συζητήσεων. Στην παρατήρηση ότι το καλαμάκι ενδεχομένως λέγεται έτσι λόγω του μακρόστενου σχήματος της καλαμιάς, μερικοί αντιτείνουν ότι το καλάμι ως καλαμιά είναι κούφιο από μέσα, σε αντίθεση με το ξυλάκι για σουβλάκι, άρα δήθεν δεν θα έπρεπε το συγκεκριμένο ξυλάκι να λέγεται καλαμάκι από τους Αθηναίους. Όμως, εδώ δεν παίζει ρόλο για τον απλό ομιλητή ότι το στέλεχος του φυτού είναι κούφιο. Σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή που είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο, αρκεί που είναι μακρόστενο. Άρα, το ξυλάκι, που είναι και αυτό μακρόστενο, μοιάζει με καλάμι ως προς το σχήμα. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί το επίμαχο καλαμάκι, από το σχήμα. Αν μερικοί αντιδρούν στη χρήση της λέξης καλαμάκι για ένα ξυλάκι που δεν είναι κούφιο, με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος άλλος να αντιδράσει στη χρήση της λέξης μήλο με τη σημασία του καθενός από τα δύο «μήλα του προσώπου», δηλ. τα δύο κυρτά τμήματα των παρειών τα οποία βρίσκονται κάτω από τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος ότι τα μήλα του προσώπου έχουν αυτήν ή εκείνη τη διαφορά με τα μήλα της μηλιάς, άρα δεν θα έπρεπε η λέξη μήλο να χρησιμοποιείται με τη συγκεκριμένη σημασία (!) Ή ότι το λεγόμενο μήλο του Αδάμ για παρόμοιους λόγους δεν θα έπρεπε να λέγεται καρύδι... Επιπλέον, η αντίδραση στη χρήση της λέξης καλαμάκι με την «αθηναϊκή» της σημασία από κάποιον που μαθαίνει ότι τελικά το καλαμάκι ιστορικά κάποια σχέση έχει με την καλαμιά -αντίδραση που βασίζεται στο σκεπτικό ότι το επίμαχο καλαμάκι ως αντικείμενο, το ίδιο το ξυλάκι δηλ., έχει διαφορές με την καλαμιά και δεν μοιάζει εντελώς με μικρό καλάμι- δηλώνει και εδώ σύγχυση συγχρονίας-διαχρονίας: το καλαμάκι ως προς τη σημασία 1β του ΛΝΕΓ2 σε συγχρονικό επίπεδο δεν σημαίνει πλέον ένα μικρό καλάμι, αλλά το συγκεκριμένο ξυλάκι, όπου είναι περασμένα κομμάτια κρέατος. Το καλαμάκι δηλώνει μικρό καλάμι στη σημασία 1α του ΛΝΕΓ2, όχι στην 1β.

Με βάση τα προαναφερθέντα ερμηνεύματα, το ΛΝΕΓ2 αντιμετωπίζει το συζητούμενο θέμα με τρόπο ασυγκρίτως καλύτερο από το ΛΚΝ. Το ΛΝΕΓ2 καταγράφει όλες τις βασικές σημασίες με τις οποίες χρησιμοποιούνται οι λέξεις σουβλάκι και καλαμάκι και μάλιστα ιεραρχεί τις σημασίες με τρόπο ώστε να γίνεται αισθητή στον αναγνώστη η σημασιολογική εξέλιξη. (Η μόνη μου αντίρρηση αφορά την καταγραφή της σημασίας 1β, «μικρή σούβλα», στο λήμμα σουβλάκι. Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο λεξικό και πιο συγκεκριμένα στο λήμμα σούβλα δεν καταγράφεται -και σωστά- υποκοριστικό (το) σουβλάκι. Θα έπρεπε, όμως, να καταγραφεί το υποκοριστικό (η) σουβλίτσα, που εύστοχα σημειώνεται στο λήμμα σούβλα του ΛΚΝ). Απεναντίας, το ΛΚΝ κακώς έχει παραλείψει την καταγραφή σημασιών με τις οποίες χρησιμοποιούνται οι λέξεις σουβλάκι και καλαμάκι στην Αθήνα. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, βεβαίως, είναι πού αλλού χρησιμοποιούνται οι επίμαχες σημασίες των λέξεων αυτών, εκτός από την Αθήνα. Επιτόπιες έρευνες σε διάφορα μέρη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας θα έδιναν απάντηση. Ωστόσο, ακόμη και αν δεχτούμε ότι μόνο στην Αθήνα χρησιμοποιούνται ορισμένα από τα στοιχεία που καταγράφονται στο ΛΝΕΓ2, δεν είναι δυνατόν με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα της Αθήνας να μην έχουν θέση τα στοιχεία αυτά σε ένα γενικό λεξικό της Νέας Ελληνικής. Επομένως, θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί και στο ΛΚΝ.


ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΞΙΚΩΝ
ΛΚΝ
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών / Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη 1998: Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

ΛΝΕΓ2
Μπαμπινιώτης Γ. 2002 (2η έκδοση): Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. (Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας).
 
 
 
 





xcx

Thursday, 6 December 2012

Pop Songs of 2012



xcx

4 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου του 2008, ένας νεαρός με το όνομα Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε βγεί στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο, που γιόρταζε την ονομαστική του εορτή. Εκείνη την ημέρα στα Εξάρχεια είχε υπηρεσία ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ένας ειδικός φρουρός του Α.Τ. Εξαρχείων με το παρατσούκλι "Ράμπο".
Για όσα συνέβησαν από τις 8:30 το βράδυ εκείνης της νύχτας και μετά, οι εκδοχές που έχουν ακουστεί είναι δεκάδες, και οι αναλύσεις ακόμα περισσότερες. Το γεγονός όμως παραμένει ένα και εκκωφαντικό: ένας αστυνομικός ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με μία παρέα νεαρών και όταν η "μαγκιά" του δεν έτυχε του σεβασμού που περίμενε, πάρκαρε το περιπολικό του πιο πέρα, επέστρεψε, τους προκάλεσε και πυροβόλησε προς το μέρος τους, σκοτώνοντας έναν έφηβο.
Η αρχική υπερασπιστική γραμμή του Ε. Κορκονέα και του συναδέλφου του, Βασίλη Σαραλιώτη, ήταν ότι δέχτηκαν επίθεση ενώ έκαναν περιπολία με το υπηρεσιακό τους όχημα. Ο Β.Σ. περιγράφει το περιστατικό ως εξής: «Αιφνιδιαστήκαμε και απομακρύναμε το όχημα. Αφού το ασφαλίσαμε για να μην το κάψουν και καούμε, κατευθύνθηκαμε πεζοί να δούμε τι άτομα ήταν και να εξακριβώσουμε τις προθέσεις τους. Φτάνοντας ήταν 30 άτομα που μας πέταξαν ξύλα, πέτρες και πιθανώς μολότοφ». Στη συνέχεια αναφέρει ότι, φοβούμενος για τη ζωή του, έριξε μια βόμβα κρότου-λάμψης και ο Κορκονέας πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό, και καταλήγει: «Τα άτομα οπισθοχώρησαν με τους πυροβολισμούς, και, αφού είδαμε ότι είμαστε καλά στην υγεία μας, κατευθυνθήκαμε να πάμε το όχημα στο τμήμα».
Ο ίδιος Κο ορκονέας προσπάθησε να στήσει την ιστορία ακόμα καλύτερα, λέγοντας ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα (όπως προβλέπεται για ειδικές περιπτώσεις), και στη συνέχεια το όπλο του εκπυρσοκρότησε καθώς το έβαζε στη θήκη του, σκοτώνοντας τον Αλέξανδρο. Σε αυτή την προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων συντάχθηκαν αρχικά και τα ΜΜΕ, με πρωτεργάτη το MEGA: στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού στις 7 Δεκεμβρίου, προβλήθηκε το -διάσημο πλέον- video της δολοφονίας, "εμπλουτισμένο" με ήχους ταραχών και συνθημάτων, για να στηρίξει τα ψέμματα των κατηγορούμενων!

Δελτίο MEGA
7/12/2008:


Το video όπως ανέβηκε
από την κοπέλα που το τράβηξε:


Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμούνται μία διαβολικά όμοια υπόθεση που είχε συμβεί στις 17 Νοεμβρίου του 1985. Τότε, ο δολοφόνος λεγόταν Αθανάσιος Μελίστας και το θύμα Μιχάλης Καλτεζάς. Ο δολοφόνος ήταν και πάλι αστυνομικός, και το θύμα ήταν και πάλι ένας 15χρονος. Τόπος του εγκλήματος ήταν και πάλι τα Εξάρχεια. Ο Μελίστας τότε καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση και αθωώθηκε στο εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Δυστυχώς για τον Κορκονέα, τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από το 1985, όπου μία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση 20 μέτρων θεωρήθηκε "εν βρασμώ ψυχής". Τα κατασκευάσματα των δύο ειδικών φρουρών καταρρίπτονται από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν επώνυμα για τα συμβάντα, αλλά και από το video που -στην αμοντάριστη μορφή του- ανέβηκε στο διαδίκτυο και αναρτήθηκε σε εκατοντάδες blogs, εκθέτοντας το MEGA και βάζοντας τέλος στις όποιες σκέψεις περεταίρω παραποίησής του.

Τα πραγματικά περιστατικά

GregoryΜε βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, την ανάλυση του video και την πραγματογνωμοσύνη των ειδικών, τα περιστατικά έχουν ως εξής: οι ειδικοί φρουροί πέρναγαν από τη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής με το περιπολικό τους και διαπληκτίστηκαν με μία ομάδα νεαρών. Ο Β.Σ. πέταξε από το παράθυρο μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, και το περιπολικό συνέχισε την πορεία του. Ο ήχος της χειροβομβίδας έκανε μία κοπέλα να βγει στο μπαλκόνι της με μία φωτογραφική μηχανή για να καταγράψει ένα περιστατικό-ρουτίνα της περιοχής, δηλαδή μία διαμάχη μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων των Εξαρχείων. Οι ειδικοί φρουροί ειδοποίησαν το κέντρο και πήραν εντολή για απεμπλοκή. Παρόλαυτά, πάρκαραν το περιπολικό τους στην οδό Χαρ. Τρικούπη και επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο του αρχικού περιστατικού. Στάθηκαν στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα και άρχισαν τις αλληλοπροκλήσεις με τον κόσμο. Ο Αλέξανδρος και ο Νίκος, που κάθονταν στα σκαλιά μίας πολυκατοικίας και έτρωγαν κάτι στο χέρι, άκουσαν τη φασαρία και βγήκαν στο δρόμο για να δουν τι γίνεται. Ακριβώς πίσω τους ήταν η ομάδα των νεαρών, και 25 μέτρα μπροστά τους οι δύο ειδικοί φρουροί. Ο Κορκονέας έπιανε τα γεννητικά του όργανα και προκαλούσε τους νεαρούς να έρθουν προς το μέρος του, και ο Αλέξανδρος του φώναξε "γιατί, τι θα μας κάνεις;". Κάποιος από τους νεαρούς που βρίσκονταν πίσω από τον Αλέξανδρο, πέταξε ένα μπουκάλι νερό προς τους αστυνομικούς, το οποίο έφτασε κάπου στο μέσον της απόστασης που τους χώριζε, και τότε ο Κορκονέας τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε δύο συνεχόμενες φορές προς το μέρος των νεαρών. Αμέσως μετά, έκανε μεταβολή και μαζί με τον Σαραλιώτη απομακρύνθηκαν με αργό βηματισμό, ενώ ο Αλέξανδρος έπεφτε με την καρδιά τρυπημένη από μία σφαίρα.

Η αντίδραση

Τα όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν πρωτοφανή: μία απελπισμένη, οργισμένη και αποφασισμένη νεολαία ξεχύθηκε στους δρόμους όλης της Ελλάδας σε μία εξέγερση-ξέσπασμα που ο τόπος είχε να δει από το 1973. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε από τα ΜΜΕ, παρά τις τυφλές προσαγωγές και τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια, παρά τα χημικά και το ξύλο, η Ελλάδα παρέλυσε για δύο εβδομάδες από καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, την εργασιακή ανασφάλεια, το αβέβαιο μέλλον της νέας γενιάς.
Δυστυχώς, από αυτή την αυθόρμητη εξέγερση έλειψε ένας καθαρός πολιτικός στόχος, και έτσι αυτό που τελικά έμεινε σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας -με τα ΜΜΕ να βάζουν το χεράκι τους- ήταν η εικόνα των μπάχαλων που έσπαγαν και έκαιγαν περιουσίες συνανθρώπων τους -δεν αναφέρομαι στις τράπεζες, αλλά σε καταστήματα, περίπτερα και αυτοκίνητα.
Είναι άξιο απορίας το πώς δεν έγινε ούτε μία συγκεκριμένη αυτόφωρη σύλληψη για βανδαλισμό ή λεηλασία. Οι άνδρες των ΜΑΤ εξάντλησαν τη σκληρότητά τους απέναντι σε ανήλικους μαθητές και συνέλαβαν διαδηλωτές κατά δεκάδες, προσάπτοντάς τους κατηγορητήρια-καρμπόν, ενώ την ίδια στιγμή αδυνατούσαν να συλλάβουν έστω και έναν βάνδαλο επ' αυτοφόρω! Ανικανότητα; Σχεδιασμένες ενέργειες; Ατυχία; Ο καθένας έχει την εκδοχή του.



 http://www.e-magazino.gr/apopseis/4-xronia-apo-ti-dolofonia-tou-aleksandrou-grigoropoulou.html

xcx

Baby Twins for Prince William and Kate Middleton?


Νομίζεις ότι η εγκυμοσύνη της Kate Middleton μόνο χαρές και πανηγύρια έφερε στο παλάτι; Λάθος! Το ενδεχόμενο να επαληθευτούν οι φήμες που την θέλουν να περιμένει δίδυμα «πονοκεφαλιάζει» το Buckingham, καθώς μερικά δευτερόλεπτα ή ο μαιευτήρας μπορούν να φέρουν τα πάνω – κάτω στην διαδοχή!
Όσο στη Βρετανία επικρατεί φρενίτιδα για τα επικείμενα γεννητούρια, στα γραφεία και τους διαδρόμους του Buckingham συζητούν τι θα γίνει αν η 30χρονη δούκισσα γεννήσει δύο μωράκια με διαφορά δευτερολέπτων ή με καισαρική τομή.
Το παιδί του William και της Kate θα είναι τρίτο στη σειρά για τον θρόνο, οπότε, αν η δούκισσα περιμένει δίδυμα, το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας βρίσκεται στα χέρια του… χρόνου ή του μαιευτήρα!
Με βάση τους κανόνες που θεσπίστηκαν πρόσφατα, το πρωτότοκο παιδί προηγείται στην σειρά της διαδοχής, ανεξαρτήτως του φύλου του. Αν η Kate – Catherine έχει δίδυμα, τα δευτερόλεπτα θα κρίνουν τον διάδοχο, ενώ, σε περίπτωση καισαρικής τομής, ο γιατρός θα γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων ανάλογα με το μωρό που θα βγάλει πρώτο!
Σου φαίνεται too much όλο αυτό;
Όχι αγάπη μου!
Βλέπεις, υπάρχει και το προηγούμενο της Δανίας: πέρυσι, η πριγκίπισσα Mary γέννησε ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι με διαφορά 25 δευτερολέπτων, τα οποία και «έχρισαν» διάδοχο τον μικρούλη Vincent!


http://on-news.gr/2012/12/05/o-meeftiras-tis-middleton-ponokefalos-gia-to-palati/

xcx

ΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕΣ SEX ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ; ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ;

Παίζει ρόλο η ηλικία που είχες την πρώτη σου σεξουαλική επαφή στις παρακάτω σχέσεις σου;

H  staxtopouta ανακάλυψε για σας ένα άρθρο κατατοπιστικό και το παραθέτει χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει στο μυαλό όλων μας φυτεμένο από τη Ελληνίδα μάνα!! Πόσο όμως στα λόγια της και στους φόβους της υπάρχει αλήθεια; Πρέπει να περιμένουμε τον πρίγκιπα ή καλύτερα είναι να έχουμε εμπειρίες ; Υπάρχει περιπτώσει  μετά από τόσο ψάξιμο να μας  κάτσει  κανένας  βάτραχος για πάντα;Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας για μια σχέση; Τι μπορεί να κάνει έναν έρωτα να κρατήσει και δύο ανθρώπους να μείνουν μαζί για περισσότερο καιρό; Άραγε υπάρχει τρόπος να....
 νιώσεις πιο σίγουρη και ευτυχισμένη με έναν άντρα; Κι ένας άντρας αντίστοιχα με μια γυναίκα; Κι αν σου έλεγα πως τελικά υπάρχει το ραβδάκι της καλής μάγισσας που τόσο μάγευε κάθε κοριτσάκι; Το love potion με το "αλάθητο" αποτέλεσμα για να ζήσεις happily ever after!  


Πριν σου αποκαλύψω το μυστικό, ας μη βάλουμε ταμπέλες... μια σχέση που θυμίζει κάτι από Hollywood και παραμύθι στη συσκευασία του ενός τη ζητάμε όλοι. Άνδρες και γυναίκες! Μπορεί να το ζητάμε με άλλο τρόπο ή ακόμη και να την έχουμε αλλιώς στο μυαλό μας. Στο δια ταύτα όμως το ζητούμενο είναι ένα! Εκείνη η μία, η ξεχωριστή - εκείνος ο μοναδικός, ο διαφορετικός... η σχέση που θα έρθει για να μείνει. 

Το σημείο κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση

Θα σε ρωτήσω κάτι απλό... Πότε είχες την πρώτη σου σεξουαλική επαφή; Ναι! Ω, ναι αγαπητή! Σύμφωνα με νέα έρευνα είναι αυτός ο παράγοντας Χ που εγγυάται μια ώριμη, σταθερή και όμορφη σχέση. Το πανεπιστήμιο του Texas θέλησε να εξετάσει τις επιπτώσεις της πρώτης ερωτικής επαφής στην μετέπειτα ρομαντική/συναισθηματική ζωή ενός ανθρώπου. 

Η επιστήμονας στην Ψυχολογία Paige Harden διέκρινε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
- Άτομα που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πολύ νωρίς! Και πολύ νωρίς για να συνεννοούμαστε μεταφράζεται σε ηλικία κάτω των 15. 

- Άτομα που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή φυσιολογικά! Όπου φυσιολογικά βάλε τις ηλικίες από 15 έως 19 ετών.

- Και άτομα που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή με κάποια καθυστέρηση! Σε αυτούς τους τελευταίους ανήκουν όσοι ολοκλήρωσαν την σεξουαλική τους επαφή μετά την ηλικία των 19 ετών. 

Με μια φράση η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ρομαντική σχέση, η κοινή συμβίωση, η ώριμη επαφή είναι συνήθως προνόμιο εκείνων που ΔΕΝ βιάστηκαν να ολοκληρώσουν. Άνδρες και γυναίκες που έκαναν σεξ για πρώτη φορά ως ενήλικες - ξέρεις, εκείνοι που στο σχολείο μπορεί να ήταν βαρετοί και ξενέρωτοι - αποδεικνύονται πιο ικανοί για ρομαντικό ειδύλλιο, χεράκια πιασμένα χέρι-χέρι και αληθινή αγάπη. Ακόμη και από εκείνους που δεν φαίνονται να βιάστηκαν και ενέδωσαν στη χαρά του σεξ σε μια ηλικία που οι επιστήμονες τη θεωρούν φυσιολογική. Απορείς; 

Η υπομονή είναι... αρετή!

Θέλησα να ψάξω περισσότερο... με έτρωγε να δω τι μπορεί να δίνει αυτό το πλεονέκτημα σε ανθρώπους που άργησαν να κάνουν σεξ! Διάβασε τα παρακάτω συμπεράσματα και θα το δεις κι εσύ καθαρά:

- Ικανοποίηση από τη σχέση: Ένας άνθρωπος που άργησε, είναι συνήθως πιο συνειδητοποιημένος. Μπαίνει σε μια σχέση ζυγίζοντας τα πράγματα καλύτερα.  Ξέρει τι θέλει και κατά κανόνα δεν κάνει πειράματα. Γι' αυτό και η έρευνα τονίζει πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερες σχέσεις στο παρελθόν τους, όπως επίσης είναι πιο πιθανό να μην έχουν ακόμη παντρευτεί. Όταν όμως το πάρουν απόφαση είναι στη σχέση με όλο τους το είναι. Νιώθουν άνετα, ευχάριστα και όμορφα μέσα σε αυτή και... ζουν το ερωτικό τους παραμύθι all the way! Ενδεικτικό πως όσοι από αυτούς βρίσκονταν σε σχέση ή ακόμη και παντρεμένοι, έμοιαζαν να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την επιλογή τους. 

- Τέλος στις κακοτοπιές: Πόσες φορές δεν το έχεις ακούσει; Μικρό κορίτσι ήταν και την πάτησε! Ήταν πιτσιρικάς και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Η έρευνα εξηγεί πως ένας άνθρωπος που ξεκίνησε να είναι σεξουαλικά ενεργός ως ενήλικας, μπορεί να διακρίνει τα σημάδια από μακριά. Ξέρει με έναν τρόπο να φυλάγεται από καταστάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία. Για σκέψου λίγο... πόσο σημαντικό θα ήταν να είχαμε όλοι ένα τέτοιο "καμπανάκι" πριν επενδύσουμε στο λάθος άνθρωπο;

- Παιδιά έτοιμα για σχέση: Η Paige Harden εξηγεί πως αυτή η κατηγορία ανθρώπων, αναπτύσει μια συναισθηματική ωριμότητα. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες σε μια σχέση, από εκείνους που ξεκίνησαν την ερωτική τους ζωή στην εφηβεία. Για ψάξτο λίγο; Μήπως ο πρώην που σου είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη και έμοιαζε να συμπεριφέρεται σαν παιδί ήταν... ζωηρούλης στο σχολείο; 

- Υγιής δέσμευση: Πόσο δύσκολο είναι να είναι ο σύντροφός σου προσκολλημένος πάνω σου; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να θυματοποιούνται και να εξαρτώνται απόλυτα από το ταίρι τους; Ή ακόμη χειρότερα να ζηλεύουν παθολογικά, να ξεσπούν και να αισθάνονται τους ανθρώπους γύρω, κτήμα τους; Και σε αυτή την περίπτωση οι... "υπομονετικοί" μοιάζουν να τα καταφέρνουν καλύτερα. Αναπτύσσουν συνήθως χαρακτηριστικά όπως εμπιστοσύνη, αυτοπεποίηθηση, άνεση στο να μοιραστούν κάτι με τον αγαπημένο/η τους και βέβαια γενναιότητα να ζητήσουν τη βοήθεια των αγαπημένων τους σε μια δύσκολη στιγμή. 

Sexual Revolution ή αλλιώς προβληματική σχέση;

Πάντα πίστευα πως η παιδική ηλικία (ακόμη και όταν η εφηβεία έχει αρχίσει να βράζει μέσα σου) πρέπει να παραμένει αθώα. Για να έχεις στην τελική κάτι να θυμάσαι με νοσταλγία. Όμως δεν το φανταζόμουν πως μπορεί κι ο άνθρωπος να λειτουργεί σαν άγουρο ή ώριμο φρούτο. Τι εννοώ; Διαβάζοντας την έρευνα ένιωσα τους ανθρώπους που "ξύπνησαν" ερωτικά νωρίς, αγίνωτους. Και ο καρπός που δεν έχει ωριμάσει είναι στιφός, δεν βγάζει χυμό, δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε "παντρέματα"!

Μήπως αυτή η άνεση που σήμερα κάνουμε σεξ, μας δυσκολεύει να κάνουμε σχέσεις; 

Εντάξει, η υπεύθυνη της έρευνας τονίζει πως δεν υπάρχουν απόλυτες θεωρίες. Ούτε φυσικά όσοι ένιωσαν νωρίς την ανάγκη να μπουν σε μια ερωτική σχέση, κινδυνεύουν να περιφέρονται από αγκαλιά σε αγκαλιά χωρίς να βρίσκουν κάτι ουσιαστικό. Μήπως όμως αυτή η "βιασύνη" θολώνει τα κριτήρια; Είναι δυνατό ένας εφηβικός έρωτας να γίνει εμπόδιο στην ικανότητά σου να περνάς καλά με τον σύντροφό σου ή και να παραμένεις περισσότερο καιρό με αυτόν; Βρε μπας και έχει δίκιο η μαμά -η παγκόσμια μαμά, όλων μας- που ανησυχεί, ασφυκτιά και παλεύει να σε συγκρατήσει όταν είσαι πιτσιρίκι;

Πηγή : Τlife


 http://www.staxtopouta.gr/2012/11/blog-post_4.html

xcx