Thursday 6 December 2012

4 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου του 2008, ένας νεαρός με το όνομα Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε βγεί στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο, που γιόρταζε την ονομαστική του εορτή. Εκείνη την ημέρα στα Εξάρχεια είχε υπηρεσία ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ένας ειδικός φρουρός του Α.Τ. Εξαρχείων με το παρατσούκλι "Ράμπο".
Για όσα συνέβησαν από τις 8:30 το βράδυ εκείνης της νύχτας και μετά, οι εκδοχές που έχουν ακουστεί είναι δεκάδες, και οι αναλύσεις ακόμα περισσότερες. Το γεγονός όμως παραμένει ένα και εκκωφαντικό: ένας αστυνομικός ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με μία παρέα νεαρών και όταν η "μαγκιά" του δεν έτυχε του σεβασμού που περίμενε, πάρκαρε το περιπολικό του πιο πέρα, επέστρεψε, τους προκάλεσε και πυροβόλησε προς το μέρος τους, σκοτώνοντας έναν έφηβο.
Η αρχική υπερασπιστική γραμμή του Ε. Κορκονέα και του συναδέλφου του, Βασίλη Σαραλιώτη, ήταν ότι δέχτηκαν επίθεση ενώ έκαναν περιπολία με το υπηρεσιακό τους όχημα. Ο Β.Σ. περιγράφει το περιστατικό ως εξής: «Αιφνιδιαστήκαμε και απομακρύναμε το όχημα. Αφού το ασφαλίσαμε για να μην το κάψουν και καούμε, κατευθύνθηκαμε πεζοί να δούμε τι άτομα ήταν και να εξακριβώσουμε τις προθέσεις τους. Φτάνοντας ήταν 30 άτομα που μας πέταξαν ξύλα, πέτρες και πιθανώς μολότοφ». Στη συνέχεια αναφέρει ότι, φοβούμενος για τη ζωή του, έριξε μια βόμβα κρότου-λάμψης και ο Κορκονέας πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό, και καταλήγει: «Τα άτομα οπισθοχώρησαν με τους πυροβολισμούς, και, αφού είδαμε ότι είμαστε καλά στην υγεία μας, κατευθυνθήκαμε να πάμε το όχημα στο τμήμα».
Ο ίδιος Κο ορκονέας προσπάθησε να στήσει την ιστορία ακόμα καλύτερα, λέγοντας ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα (όπως προβλέπεται για ειδικές περιπτώσεις), και στη συνέχεια το όπλο του εκπυρσοκρότησε καθώς το έβαζε στη θήκη του, σκοτώνοντας τον Αλέξανδρο. Σε αυτή την προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων συντάχθηκαν αρχικά και τα ΜΜΕ, με πρωτεργάτη το MEGA: στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού στις 7 Δεκεμβρίου, προβλήθηκε το -διάσημο πλέον- video της δολοφονίας, "εμπλουτισμένο" με ήχους ταραχών και συνθημάτων, για να στηρίξει τα ψέμματα των κατηγορούμενων!

Δελτίο MEGA
7/12/2008:


Το video όπως ανέβηκε
από την κοπέλα που το τράβηξε:


Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμούνται μία διαβολικά όμοια υπόθεση που είχε συμβεί στις 17 Νοεμβρίου του 1985. Τότε, ο δολοφόνος λεγόταν Αθανάσιος Μελίστας και το θύμα Μιχάλης Καλτεζάς. Ο δολοφόνος ήταν και πάλι αστυνομικός, και το θύμα ήταν και πάλι ένας 15χρονος. Τόπος του εγκλήματος ήταν και πάλι τα Εξάρχεια. Ο Μελίστας τότε καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση και αθωώθηκε στο εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Δυστυχώς για τον Κορκονέα, τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από το 1985, όπου μία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση 20 μέτρων θεωρήθηκε "εν βρασμώ ψυχής". Τα κατασκευάσματα των δύο ειδικών φρουρών καταρρίπτονται από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν επώνυμα για τα συμβάντα, αλλά και από το video που -στην αμοντάριστη μορφή του- ανέβηκε στο διαδίκτυο και αναρτήθηκε σε εκατοντάδες blogs, εκθέτοντας το MEGA και βάζοντας τέλος στις όποιες σκέψεις περεταίρω παραποίησής του.

Τα πραγματικά περιστατικά

GregoryΜε βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, την ανάλυση του video και την πραγματογνωμοσύνη των ειδικών, τα περιστατικά έχουν ως εξής: οι ειδικοί φρουροί πέρναγαν από τη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής με το περιπολικό τους και διαπληκτίστηκαν με μία ομάδα νεαρών. Ο Β.Σ. πέταξε από το παράθυρο μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, και το περιπολικό συνέχισε την πορεία του. Ο ήχος της χειροβομβίδας έκανε μία κοπέλα να βγει στο μπαλκόνι της με μία φωτογραφική μηχανή για να καταγράψει ένα περιστατικό-ρουτίνα της περιοχής, δηλαδή μία διαμάχη μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων των Εξαρχείων. Οι ειδικοί φρουροί ειδοποίησαν το κέντρο και πήραν εντολή για απεμπλοκή. Παρόλαυτά, πάρκαραν το περιπολικό τους στην οδό Χαρ. Τρικούπη και επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο του αρχικού περιστατικού. Στάθηκαν στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα και άρχισαν τις αλληλοπροκλήσεις με τον κόσμο. Ο Αλέξανδρος και ο Νίκος, που κάθονταν στα σκαλιά μίας πολυκατοικίας και έτρωγαν κάτι στο χέρι, άκουσαν τη φασαρία και βγήκαν στο δρόμο για να δουν τι γίνεται. Ακριβώς πίσω τους ήταν η ομάδα των νεαρών, και 25 μέτρα μπροστά τους οι δύο ειδικοί φρουροί. Ο Κορκονέας έπιανε τα γεννητικά του όργανα και προκαλούσε τους νεαρούς να έρθουν προς το μέρος του, και ο Αλέξανδρος του φώναξε "γιατί, τι θα μας κάνεις;". Κάποιος από τους νεαρούς που βρίσκονταν πίσω από τον Αλέξανδρο, πέταξε ένα μπουκάλι νερό προς τους αστυνομικούς, το οποίο έφτασε κάπου στο μέσον της απόστασης που τους χώριζε, και τότε ο Κορκονέας τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε δύο συνεχόμενες φορές προς το μέρος των νεαρών. Αμέσως μετά, έκανε μεταβολή και μαζί με τον Σαραλιώτη απομακρύνθηκαν με αργό βηματισμό, ενώ ο Αλέξανδρος έπεφτε με την καρδιά τρυπημένη από μία σφαίρα.

Η αντίδραση

Τα όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν πρωτοφανή: μία απελπισμένη, οργισμένη και αποφασισμένη νεολαία ξεχύθηκε στους δρόμους όλης της Ελλάδας σε μία εξέγερση-ξέσπασμα που ο τόπος είχε να δει από το 1973. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε από τα ΜΜΕ, παρά τις τυφλές προσαγωγές και τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια, παρά τα χημικά και το ξύλο, η Ελλάδα παρέλυσε για δύο εβδομάδες από καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, την εργασιακή ανασφάλεια, το αβέβαιο μέλλον της νέας γενιάς.
Δυστυχώς, από αυτή την αυθόρμητη εξέγερση έλειψε ένας καθαρός πολιτικός στόχος, και έτσι αυτό που τελικά έμεινε σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας -με τα ΜΜΕ να βάζουν το χεράκι τους- ήταν η εικόνα των μπάχαλων που έσπαγαν και έκαιγαν περιουσίες συνανθρώπων τους -δεν αναφέρομαι στις τράπεζες, αλλά σε καταστήματα, περίπτερα και αυτοκίνητα.
Είναι άξιο απορίας το πώς δεν έγινε ούτε μία συγκεκριμένη αυτόφωρη σύλληψη για βανδαλισμό ή λεηλασία. Οι άνδρες των ΜΑΤ εξάντλησαν τη σκληρότητά τους απέναντι σε ανήλικους μαθητές και συνέλαβαν διαδηλωτές κατά δεκάδες, προσάπτοντάς τους κατηγορητήρια-καρμπόν, ενώ την ίδια στιγμή αδυνατούσαν να συλλάβουν έστω και έναν βάνδαλο επ' αυτοφόρω! Ανικανότητα; Σχεδιασμένες ενέργειες; Ατυχία; Ο καθένας έχει την εκδοχή του.



 http://www.e-magazino.gr/apopseis/4-xronia-apo-ti-dolofonia-tou-aleksandrou-grigoropoulou.html

xcx

No comments:

Post a Comment