Wednesday 4 April 2012

Κεραυνοπληξία

Χθες έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που περιελάμβανε φωτογραφίες ατόμου που έχει χτυπηθεί από κεραυνό. Στα σχόλια κάτω από αυτές τις φωτογραφίες υπήρχε φυσικά και διαμάχη για το αν είναι αληθινές ή 'φτιαγμένες' μέσω προγράμματος. Ή ακόμα κι αν είναι αληθινές οι ουλές, μήπως επρόκειτο για τατουάζ που σβήστηκε με λέιζερ και άφησε απλά ένα τέτοιο σχέδιο. Το οποίο παρεπιμπτόντως είναι αρκετά όμορφο, θα τολμούσα να πω. Ανεξάρτητα με το τι είναι.

Θα συγκεντρώσω λοιπόν τις απόψεις από διάφορες ιστοσελίδες και πηγές, και τα συμπεράσματα δικά σας!

Αρχικά ένα δείγμα στο http://pistepseto.blogspot.com/2012/03/pics_7275.html

Κεραυνοπληξία
Ο κεραυνός είναι ένα ακραίο παράδειγμα ηλεκτροστατικής εκκένωσης.
Ανάλογα με τον τρόπο που πλήττεται το θύμα  διακρίνομε τρεις κατηγορίες κεραυνοπληξίας:  
  • Άμεσο χτύπημα: ο κεραυνός χτυπάει απευθείας το θύμα, εισέρχεται συνήθως από το κεφάλι και φεύγει από τα πόδια διασχίζοντας το σώμα. Η πιο θανατηφόρα μορφή. 80% των θυμάτων καταλήγουν. Ευτυχώς, τα άμεσα χτυπήματα είναι συνήθως σπάνια.
 
  • Έμμεσο χτύπημα: όταν ο κεραυνός χτυπάει πρώτα ένα άλλο αντικείμενο και μεταπηδάει κατόπιν στο θύμα. Έχει καλύτερη πρόγνωση από το άμεσο χτύπημα.
 
  • Χτύπημα εδάφους: όταν ο κεραυνός χτυπάει το έδαφος (άμεσα ή έμμεσα) πλησίον του θύματος. Σε αυτήν την περίπτωση αν υπάρχει διαφορά δυναμικού μεταξύ των ποδιών του θύματος (step voltage) το ρεύμα εισέρχεται από το ένα πόδι και βγαίνει από το άλλο. Ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα μεγάλα τετράποδα ζώα επειδή τα μπροστινά πόδια τους απέχουν αρκετά από τα πίσω.
Επιφανειακά εγκαύματα σχήματος Lichtenberg σε θύμα κεραυνοπληξίας. Δεν είναι σοβαρά αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό διαγνωστικό σημείο της κεραυνοπληξίας. Πιθανότατα οφείλονται στην καταστροφή  τριχοειδών αγγείων του δέρματος από τη διεύλεση του ρεύματος.



Η ίδια φωτογραφία με την ουλή στην πλάτη που μοιάζει με δέντρο ή φυτο παρουσιάζεται και στο  http://sawtooth.tumblr.com/post/6460045157/lichtenberg-figure

Παράλληλα, αν δείτε τα σχόλια κάτω από τις φωτό του πρώτου λινκ, θα βρείτε και ένα άτομο που έχει πάθει ηλεκτροπληξία και τα αποτελέσματα, στην περίπτωσή του, δεν ήταν τόσο ανώδυνα. Ήταν χειρότερα και χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι για να δεις τις συγκεκριμένες φωτοογραφίες...

xcx

No comments:

Post a Comment